16 Jun
16Jun


Back in the days

Al is deze Indiase levensfilosofie al meer dan 5000 jaar oud, lang niet iedereen is er bekend mee. Dus wat is Ayurveda nou eigenlijk en hoe kan het jou helpen om lekkerder in je vel te komen?

Hoewel Ayurveda steeds meer bekendheid krijgt en ik zelf een beetje in een tunnelvisie ben beland, kom ik regelmatig mensen tegen die nog nooit van dit prachtige, holistische systeem hebben gehoord. And no shame in that! Maar wel tijd om er in te duiken nu je toch hier bent...

Ayurveda is een gezondheidsleer die al eeuwen terug gaat en (in het Westen) wordt gezien als een alternatieve geneeskunde. Nou vind ik 'alternatief' altijd een beetje klinken als second best, maar dat is het allesbehalve. Geregeld staan er bij mij vrouwen op de stoep die zich in het reguliere circuit niet geholpen of gehoord voelen. Wanneer we het dan door de Ayurvedische bril gaan bekijken, vallen de puzzelstukjes vaak op zijn plek met berustende 'aha'-momentjes.



What's in a name

De naam Ayurveda komt uit het sanskrit en is opgebouwd uit de woorden Ayur = leven en Veda = kennis. Vertaald komt dit dus neer op: 'kennis van het leven'. En zelf zou ik er nog bijna aan toe willen voegen: de kennis van JOUW leven. 

Volgens de Ayurveda wordt je namelijk geboren met een unieke mix van de vijf elementen; Lucht, Ether, Vuur, Water en Aarde. De samenstelling is bij iedereen anders en vraagt daarom ook om een leven op maat.

Lang niet iedereen leeft ook daadwerkelijk naar zijn eigen maatstaven. Hoe vaak wordt er niet een food trend geboren waar we met z'n allen achteraan hobbelen? Dan is collageenpoeder een hit, dan werkt het weer niet. Dan zijn eieren de way to go, de volgende dag zijn ze weer toxisch. Dan weer appeazijn in je water, dan weer Keltisch zeezout. Om maar even wat te noemen.

Unieke blauwdruk

Het mooie aan Ayurveda is dat het kijkt naar jouw persoonlijke constitutie, jouw dosha. Het systeem onderscheidt hierin 3 types; Vata, Pitta en Kapha. Iedereen heeft deze drie bio-energieën in zich, maar de verhouding is voor iedereen uniek. Per type zijn er specifieke voeding- en leefstijlgewoontes die het meest voedend zijn. Ga je tegen die natuur in? Dan raak je uit balans en ontstaan er klachten. In de Ayurveda houdt dit in dat ook voeding die als 'gezond' wordt bestempeld onbalans kan veroorzaken. Volgens Ayurveda is bepaalde voeding namelijk een medicijn voor de één, maar vergif voor de ander. Ben jij een echt Vuur-type en eet je veel zure en scherpe producten? Ga je 4x per week naar een HIIT training en werk je je het vel van de schenen? Dan zal het vuur alleen maar verder oplaaien en het interne evenwicht verstoren.

Balanceren in Ayurveda doe je dan ook met tegenstellingen. Veel hitte in je systeem? Dan wil je verkoelen. Veel droogte in je lijf? Dan gaan we letterlijk en figuurlijk smeren door bijv. meer goede vetten toe te voegen. Als je de tools eenmaal in handen hebt, is Ayurveda heel praktisch toe te passen in je dagelijkse leven!

Oost versus West

Vaak zie ik vrouwen in mijn praktijk die volgens Westerse maatstaven helemaal volgens het boekje eten. En toch lopen ze rond met klachten als obstipatie, opgeblazen buik en menstruatieklachten. Met Ayurveda is daar vaak veel aan te doen, omdat het zo'n andere en unieke kijk heeft op gezondheid. In mijn praktijk draait het er dan ook om dat je jezelf beter leert kennen door de ogen van Ayurveda. Je leert over kwaliteiten van voeding in de plaats van calorieën. Je leert over jezelf en de invloed van de natuurelementen in de plaats van weer een nieuw dieet. Je leert over jouw body-mind type en hoe je dat het beste op holistische wijze kan voeden.

Boek een Ayurvedisch consult om samen jouw gezondheid in te duiken en plan een gratis Discovery Call in voor een kennismaking!


Zie je daar!

Liefs Indra


Comments
* De e-mail zal niet worden gepubliceerd op de website.