Premenstrueel syndroom (PMS) grijpt miljoenen vrouwen wereldwijd bij de kladden en heeft een heel arsenaal aan zowel fysieke als emotionele symptomen die vooraf gaan aan de menstruatie. Ayurveda, de eeuwenoude Indiase gezondheidsleer, biedt een unieke kijk op PMS door het vanuit de Vijf Elementen en de Dosha’s te benaderen. In deze blog neem ik je mee in de Ayurvedische kijk op PMS, de verschillende soorten en potentiële tips om PMS de deur te wijzen.
In Ayurveda wordt PMS gezien als een gevolg van een disbalans in de verschillende Dosha’s: Vata, Pitta en Kapha. Door te begrijpen hoe deze energetische krachten in ons lichaam werken, kunnen PMS-symptomen op een natuurlijke manier worden verlicht. De Dosha's zijn opgebouwd uit de Vijf Elementen en beïnvloeden elk aspect van onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Wanneer de balans verstoord raakt, kunnen PMS-symptomen ontstaan die elk door een andere Dosha gedomineerd worden. Door te begrijpen welke Dosha uit balans is, kan Ayurveda je de tools bieden om het evenwicht weer te herstellen.
In Ayurveda onderscheiden we drie typen PMS, elk gerelateerd aan een disbalans in één van de Dosha’s.
Vata staat voor beweging en is verbonden met het zenuwstelsel en onze mentale processen. Wanneer Vata uit balans raakt, kan PMS zich uiten in de vorm van angst, slapeloosheid, stemmingswisselingen en nervositeit. Lichamelijke symptomen van Vata-PMS die je kan tegenkomen, zijn: opgeblazen gevoel, constipatie en rugpijn.
Tips voor Vata-PMS:
Pitta staat voor warmte en transformatie en is gelinkt aan onze stofwisseling en onze emoties. Een verhoogde Pitta kan leiden tot symptomen zoals prikkelbaarheid, boosheid, huiduitslag, en pijnlijke menstruaties. Vurige klachten dus. Vrouwen met Pitta-PMS ervaren vaak ook een verhoogde eetlust en soms migraine-achtige hoofdpijn.
Tips voor Pitta-PMS:
Kapha symboliseert stabiliteit en structuur en is gelinkt aan onze fysieke kracht en uithoudingsvermogen. Wanneer Kapha uit balans is, kunnen PMS-symptomen als vermoeidheid, lusteloosheid, vocht vasthouden, gewichtstoename en depressieve gevoelens optreden. Dit type PMS gaat vaak gepaard met een drang naar suiker en vetrijke voedingsmiddelen.
Tips voor Kapha-PMS:
Ayurveda’s Holistische Aanpak bij PMS
In Ayurveda wordt het lichaam gezien als een geheel waarin lichaam, geest en ziel met elkaar verbonden zijn. Hoewel de hierboven genoemde tips je kunnen helpen bij de verschillende vormen van PMS, is het belangrijk te beseffen dat jij een compleet andere constitutie hebt dan je buurvrouw, vriendin of collega. De adviezen kunnen dan ook meer of minder voor je werken. De balans van Dosha’s is per persoon uniek en een Ayurvedisch therapeut kan helpen om een persoonlijk plan op te stellen dat afgestemd is op jouw unieke constitutie, ook wel Prakriti genoemd.
Naast specifieke tips voor elke Dosha, biedt Ayurveda een aantal algemene richtlijnen die helpen bij het beheersen van PMS door het gehele lichaam in balans te brengen. Probeer is 1 of 2 dingen uit en kijk wat het voor je doet:
Hoewel je misschien al heel wat verandering kan opmerken aan de hand van deze algemene tip, is het belangrijk om te beseffen dat een Ayurvedische behandeling heel persoonlijk en veelomvattend is. Het gebruik van kruiden, gerichte voedingsadviezen en leefstijlaanpassingen wordt aangepast op de specifieke Dosha van een persoon en de aard van de disbalans. Zo kan het zijn dat je geboren bent als een ware Pitta, maar dat je klachten worden veroorzaakt door Vata uit balans. Een Ayurvedisch therapeut (joehoe, hier ben ik!) kan door middel van een uitgebreide intake bepalen welke adviezen en lichaamsbehandelingen het meest effectief voor jou zijn. Ayurvedische therapeuten hebben ervaring met het herkennen van subtiele symptomen en disbalansen en vormen een behandelplan dat een jasje op maat is.
Ayurveda biedt waardevolle inzichten in de verschillende vormen van PMS en hoe we deze op een natuurlijke manier kunnen aanpakken. Door de balans van de Dosha’s te herstellen, kan je je cyclus beter ondersteunen en nare klachten verminderen. Of je nu te maken hebt met een Vata, Pitta, of Kapha disbalans, de sleutel tot verlichting ligt in het aanpassen van je leefstijl en voeding aan jouw unieke behoeften. Onthoud dat Ayurveda een individuele benadering vereist; wat voor de één werkt, is niet altijd effectief voor de ander. Voor een gerichte aanpak en optimale resultaten is het aan te raden om een persoonlijk consult te overwegen.
Zoek jij ondersteuning bij jouw gezondheid en hormonale balans? Samen kunnen we een gericht plan opstellen waarbij jij zelf het tempo bepaalt. Voel je vrij om een vrijblijvende kennismaking in te plannen. Ik spreek je daar! Liefs, Indra